Nëse lëshoni këtë opsion në Android, telefoni juaj mund të jetë në rrezik

Nëse po përdorni një telefon Android jo të fundit, me siguri duhet të kërkoni një azhurnim të sistemit.

Studiuesit e sigurisë ERNW kanë zbuluar që pajisjet që drejtojnë sisteme operative Android 8 dhe Android 9 kanë BlueFrag, një shërbim Bluetooth që lejon sulmuesit të futin në mënyrë të qetë malware në telefonin tuaj dhe të vjedhin të dhënat.

“Ndërhyrësi” duhet vetëm të njohë adresën MAC të objektivit, dhe kjo shpesh është e lehtë për t’u hamendur me emrin e ofruar.

Ndërsa ai kërkon për ju në telefon, ju ndoshta nuk do të vini re se jeni sulmuar.

BlueFrag nuk funksionon në telefonat Android 10, dhe ky shërbim Bluetooth mund të jetë gjithashtu problematik për pajisjet më të vjetra se Android 8, por kjo nuk është testuar.

Tani për tani, ju mund të mbroheni duke fikur Bluetooth ose duke instaluar një pajisje shtesë të sigurisë në shkurt 2020.

Në mënyrë që të ekspozoheni ndaj një sulmi, ju duhet të jeni relativisht afër sulmuesit, dhe kjo më së shpeshti ndodh në vende publike ku janë një numër i madh i objektivave të mundshëm.

Shumica e pajisjeve të prira për sulm kanë problemin e humbjes ose mos marrjes së azhurnimeve të softuerit rregullisht.

Ndërsa telefonat Android 8 janë mbi dy vjeç, ju ndoshta nuk merrni kurrë një azhurnim të sigurisë që do të rregullojë Bluetooth-in tuaj.

Përveç kësaj, prodhuesit kanë 90 ditë për të rregulluar gabimin e sistemit, i cili mund të lërë përdoruesit të pambrojtur për disa muaj, edhe nëse ata azhurnojnë rregullisht telefonat e tyre.

Ndërsa shumica e përdoruesve të telefonave Android përdorin versione më të vjetër se Android 10, për vitet që vijnë informacionet e tyre private në përgjithësi do të mbeten të pambrojtura. /kp/Telegrafi/

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code