Gjumi i keq ndikon tek qarkullimi i gjakut, ja kujdesi që duhet të tregoni

Qarkullimi i gjakut

Cilësia e gjumit ka një ndikim të drejtpërdrejtë në sistemin kardiovaskular të organizmit. Këtë e kanë konfirmuar shumë studime sipas të cilave, ndikimi fillestar i cilësisë së keqe të gjumit vërehet tek qarkullimi i gjakut.

Një studim, thotë se nëse njeriu fle më pak se 6 orë çdo natë, mund të jetë ndjeshëm më i rrezikuar nga ateroskleroza. Rreziku i shfaqjes së këtij problemi rritet me 27 për qind.

Studime të tjera shpjegojnë se gjumi i mirë i mban enët e gjakut në formë duke garantuar një qarkullim të mirë të tij. Të dhënat e revistës Experimental Physiology tregojnë se mungesa e gjumit shkakton shumë ndryshime në qarkullimin e gjakut.

Ndryshimi më i rëndësishëm është se mungesa e gjumit ul me 40 deri në 60 për qind nivelin e tre molekulave shumë të rëndësishme në gjak. Këto molekula bëjnë një punë të madhe sepse mbajnë nën fre proteinat që shkaktojnë inflamacion në trup.

Sa më pak molekula të tilla të qarkullojnë në organizëm, aq më të mëdha janë problemet që i kanosen organizmit. Ndër këto probleme, mund të përmendim isheminë dhe atakun në zemër.

7 Orë Gjumë Për Shëndetin Kardiovaskular

Numrat shtatë dhe tetë konsiderohen magjikë për shëndetin dhe jo pa shkak. Njeriu duhet të flejë rregullisht shtatë deri në tetë orë gjumë çdo natë. Kësisoj ai do të mbajë në formë dhe në kontroll qarkullimin e gjakut dhe molekulat e lartpërmendura.

Ekspertët thonë se hapi i parë drejt një gjumi të qetë është minimizimi i ekspozimit ndaj dritës artificiale me ngjyrë blu. Kjo dritë vjen nga celulari ose kompjuteri. Ky ndriçim e mashtron trurin dhe e bën të mendojë se është akoma ditë dhe pengon prodhimin e melatoninës, hormonit të gjumit.

Përpiquni të mos shikoni televizor të paktën 2 orë përpara se të bini për të fjetur. Një këshillë tjetër e rëndësishme është që të krijoni një rutinë gjumi dhe t’i përmbaheni asaj me përpikmëri. Ritmi biologjik i trupit ka nevojë për rregull dhe përpikmëri.

Nëse nuk ju zë gjumi, mund të merrni në konsideratë marrjen e suplementit të melatoninës. Ky suplement duhet marrë 30-60 minuta përpara se të bini për të fjetur. Ekspertët gjithashtu këshillojnë që të mos konsumoni ushqim dhe pije alkolike përpara se të flini. /AgroWeb/

You May Also Like

1 Comment

 1. Hi, this is Leonrad.

  Today I have good news for you, witch you can get $30 free bonus in a minute.

  All you have to do is to register Vera & John online casino link below and that’s it.
  You can register by free e-mail and no need kyc.

  After you get your free bonus, play casino and make money!
  Many people sent me thanks mail because they won more than $2,000-$10,000
  by trusting me.

  Don’t miss this chance and don’t for get that your chance is just infront of you.
  Get free bonus and win your life!

  You can with draw your prize by Bitcoin, so If you need best crypto debit card, try Hcard.

  It is Mastercard brand and you can exchange your crypto by Apps.
  Hcard cost you $350 + shipping, but it will definitely worth.

  This is how rich people always get their profits.
  So, if you wanna win your life for free, do not miss your last chance.

  Thank you
  Leonrad Garcia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »