Është koha të mësoni këto gjëra që ua plakin trurin para kohe

Plakja e trurit para kohe

Ndërsa plakja është një pjesë e pashmangshme e jetës, ne përpiqemi, sa më shumë që të jetë e mundur, për të fshehur shenjat e rritjes së vjetër.

Kur vija e parë e flokëve të bardha shfaqet ose kur lëkura fillon të rrudhoset, është e natyrshme të shqetësohesh për gjetjen e zgjidhjeve për të ngadalësuar këto shënues të plakjes.

Por a keni menduar ndonjëherë për zakonet që mund ta bëjnë trurin tuaj të moshës më të shpejtë? A keni menduar për shëndetin e trurit tuaj tani që ju ndiheni në moshën e zhuritur?

Kjo duhet të ketë ndodhur me ju disa herë më parë: ju hyni në një dhomë në shtëpinë tuaj, por ju nuk mund të mbani mend pse keni shkuar atje. Ose keni një bisedë të animuar me një mik për një film dhe mendja juaj ndalon për të kujtuar emrin e një aktori.

Dështimet e kujtesës janë pjesë e pashmangshme e rritjes së moshës, por ende mund të bëni disa gjëra për të ndihmuar në ngadalësimin e plakjes së trurit tuaj.

Pra, le të gjejmë disa gjëra që e bëjnë trurin tuaj të plaket më të shpejtë. Fatmirësisht, ne gjithashtu kemi disa sugjerime se çfarë duhet të bëjmë në mënyrë që ju ta parandaloni atë nga përkeqësimi.

1. Ju nuk bëni shumë aktivitet fizik

Një studim në revistën PLOS One zbuloi se orët e gjata të ulta mund të jenë të këqija për trurin tuaj aq sa është e dëmshme për shëndetin e trupit tuaj. Me sa duket, përbërja dhe funksionet në trurin tuaj përfitojnë shumë nga rutinat tuaja të fitnesit fizik.

Ekspertët mësuan se njerëzit, aktiviteti kryesor i të cilëve në jetë janë të ulur, kanë tendencë të kenë një pengesë të përkohshëm medial.
Kjo pjesë e trurit ka të bëjë me funksionin e kujtesës dhe performancën njohëse.

2.Hani ushqim të përpunuar

Ju tashmë e dini se ushqimi i përpunuar nuk përmban përfitime pozitive dhe ushqyese. Mjekët kanë thënë për shumë vite se ngrënia e këtyre ushqimeve mund të çojë në probleme shëndetësore si presioni i lartë i gjakut, obeziteti, diabeti dhe sëmundjet kardiovaskulare.

Epo, nëse është e keqe për trupin tuaj, atëherë është gjithashtu e keqe për trurin tuaj. Ekspertët thanë në Shoqatën Alzheimer dhe Dementia: Journal of Alzheimer’s Association se nëse njerëzit ndjekin dietën e MIND ose ndërhyrjen Mesdhetare-DASH për Diet Neurodegenerative Delay, atëherë ata mund të zvogëlojnë mundësinë e zhvillimit të sëmundjeve të trurit me 53 përqind.

3. Ju nuk e ushtroni trurin tuaj

Ekspertët në një studim të botuar në Studimin e Përkthimit Alzheimer & Dementia & Ndërhyrjet Klinike zbuluan se duke bërë fjalëkryqe dhe lojëra të tjera të trurit do të rritë mbrojtjen e trurit tuaj kundër çmenduri me 29 për qind. Me sa duket, këto aktivitete ju ndihmojnë të mbani shpejtësinë e përpunimit në trurin tuaj, i cili natyrisht bie për shkak të plakjes.

Gjatë viteve të tua të rinj si student, kaluat shumë kohë duke studiuar për t’u përgatitur për analiza. Sidoqoftë, meqenëse nuk i bëni këto më shumë, truri juaj nuk ka stërvitje të mjaftueshme mendore.

Ekspertët australianë në një studim mbi PLOS Medicine citojnë se sfidimi i mendjes suaj duke përdorur lojëra njohëse kompjuterike të gjetura në pajisje ose pajisje mund të mos jetë aq e efektshme sa të bësh aktivitete të botës reale. Pra, përveçse duke bërë puzzles fjalëkryq, ju gjithashtu mund të përpiqet të bëjë në vijim për të sfiduar trurin tuaj.

4. Ju nuk socializoheni

Kur ishte hera e fundit që ju takuat me miqtë e vjetër vetëm për të kapur? Sa shpesh shkoni jashtë, bashkoni aktivitete shoqërore dhe kaloni kohë përreth njerëzve të tjerë? Nëse e keni izoluar veten dhe kufizoni lidhjet tuaja shoqërore, po e bëni edhe më të shpejtë moshën tuaj të trurit.

Një studim i Shoqatës Ndërkombëtare të Neuropsikologjisë të Gazetave tregoi se njerëzit që rregullisht shohin miqtë dhe familjen e tyre janë 70 për qind më pak të rrezikuar nga rënia njohëse se ata që janë më pak të shoqërueshëm në moshën e vjetër.

5. Ju nuk pushoni

Kur ju jeni aq të stresuar nga puna dhe përgjegjësi të tjera dhe ju privoni veten nga aktivitetet relaksuese, nuk është vetëm trupi juaj që dobëson, por edhe truri juaj.

Sipas një studimi mbi Oxford Academic, plakja e trurit është e dukshme në mesin e të rriturve mbi 55 vjeç që nuk marrin gjumë të mjaftueshëm. Ekspertët shikuan në skanimet e trurit të 150,000 të rriturve në Azi dhe përcaktuan se truri është në kushtet e tij optimale për ata që marrin natën pak së paku shtatë orë gjumë.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »