A është ky burgu më i vogël në botë?

Sark është një ishull i vogël me vetëm 2.1 kilometra katrorë, me një popullsi të vogël, 500 ose më shumë banorë, dhe, siç tregojnë këto foto – ka një burg të vogël.

Në fakt, siç shkruajnë mediat e huaja, burgu në këtë ishull piktoresk – pjesë e arkipelagut të Ishujve Channel – mendohet të jetë më i vogli kudo në botë që është akoma në përdorim.

-Ndërtesa vërtet kompakte përfshin vetëm dy qeli pa dritare dhe një korridor.

-Përshtatjet e gjërave në qeli përfshijnë shtretër të shtruar me dru dhe dyshekë të hollë.

Ky burg – zyrtarisht një “qeli mbajtëse” – u ndërtua në vitin 1856, me të burgosur të mbajtur në të për një maksimum dy ditë, nën rregullat gjyqësore të vendosura në ishull që në shekullin e 16-të.

Dhe nëse krimi është më i rëndë ose dënimi i nevojshëm zgjat më shumë, autori i krimit dërgohet në skajin më të largët në Guernsey Channel fqinj.

Thuhet se një nga të burgosurit më të hershëm të Sark ishte një vajzë shërbëtore e re, e cila u burgos sepse kishte vjedhur një shami xhepi nga zonja e saj.

Ndërsa krimi i fundit i rëndë në ishull erdhi në vitin 1990 kur një fizikan bërthamor francez i quajtur André Gardes u “përplas” nga Franca në ishull (një distancë prej 25 milje) i armatosur me një armë gjysmë automatike. Ai deklaroi se ishte Lord i Sark dhe që ishulli tani ishte nën sundimin e tij.

Ai u arrestua një ditë pasi erdhi në breg kur u grushtua në fytyrë nga një prej policëve lokalë. /Telegrafi/

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »